Forside Artikler Hvilke helbredsmæssige fordele er der ved at benytte et hæve sænkebord?

Hvilke helbredsmæssige fordele er der ved at benytte et hæve sænkebord?

fordele ved hæve sænkebord

Helbredsmæssige fordele ved et hæve sænke skrivebord

Selvom et hæve sænkebord ikke er et krav, så er det alligevel blevet det foretrukne skrivebord blandt mange, fordi et bord, der kan justeres i højden, har nogle klare fordele for helbredet.

Det kan måske virke lidt abstrakt at sige, at det forbedrer din sundhed, når du vælger at bruge en del af dine timer ved skrivebordet på at stå op. Så her i artiklen har vi samlet konkrete eksempler, der bakkes op af videnskabelige studier.

Du forbrænder flere kalorier, når du står op

Det er velkendt, at man forbrænder flere kalorier ved at stå op end ved at sidde ned. Chester Universitet satte sig for at undersøge*, hvor meget det drejer sig om - og det kan faktisk løbe op i ganske mange kalorier.

Når du står op, øges din muskelaktivitet og hjertefrekvens, hvilket giver en øget forbrænding. Studiet er desuden blevet vurderet af Aarhus Universitet, og det viste at testpersonernes hjerter blev målt til at slå 10 flere slag i minuttet, når de stod op kontra når de sad ned.

Det svarede til, at de i gennemsnit forbrændte i omegnen af 40 kcal mere i timen. Og står du op i bare 3 timer i løbet af din arbejdsdag, så svarer det til, at du forbrænder 600 kcal ekstra på en normal arbejdsuge.

Trænger nytårsforsættet til et boost, så skulle du måske til at indføre en challenge med dine kolleger, hvor I udfordrer hinanden til at stå mere op i løbet af arbejdsdagen ;-)

Positiv effekt på type-2 diabetes og livsstilssygdomme

Ud over udsigten til at smide nogle kilo, er der flere rigtig gode grunde til at tage nogle stående afbræk i løbet af dagen.

Der er gode indikationer for, at insulinfølsomheden forbedres, når man står op, og dermed kan stående arbejde være med til at minimere risikoen for livsstilssygdomme som type-2 diabetes og hjertekarsygdomme.

Årsagerne til det er langt hen ad vejen de samme, som at du forbrænder flere kalorier. Når du kommer op at stå, så øges muskelaktiviteten og hjertefrekevensen, som altså har positiv indflydelse på flere af de velkendte livsstilssygdomme.

Varierende arbejdsstillinger er smertelindrende

Er du en af dem, der oplever gener som smerter i ryg, nakke, skuldre og hoved, så kan du også opleve gavnlige effekter ved at afveksle din arbejdsstilling i løbet af dagen. Omfattende studier har vist, at en varieret arbejdsstilling mellem stående og siddende kan være med til at minimere smerter og desuden bidrage til, at du får mere energi igennem din arbejdsdag.

Der findes altså flere gode grunde til at indføre mere stående arbejde. Kombinerer du brugen af et hæve sænkebord med en god ergonomisk kontorstol for at give din krop endnu bedre arbejdsvilkår.

Spørg en ekspert om indretning af din arbejdsplads

Du kan tage en snak med en af vores konsulenter, hvis du ønsker hjælp til, hvordan du kan indrette din arbejdsplads mere ergonomisk. Kontakt os uforpligtende på tlf. 70 10 10 13 eller send en mail til info@inventarland.dk.

*Studiet blev udført af Dr. John Buckley, University of Chester: “The cardiovascular and metabolic benefits of of standing desks work”